okonomiyaki
Okonomiyaki (お好み焼き)


Okonomiyaki je druh zelné placky, která patří mezi tradiční jídla japonské kuchyně. Základní ingredience k přípravě okonomiyaki jsou zelí, vejce a mouka. Placka se po usmažení zdobí omáčkou okonomi, vločkami bonito a majonézou. Existují různé varianty jídla, v nichž se přidává k základním ingrediencím také vepřové maso, krevety, ústřice, slanina, nebo jiné.

Seznam surovin (2 porce):

Zelí (150 - 200g)
Vejce (2ks)
Voda (100ml)
Okonomiyaki mouka (100g) - eshop: 500g
Tenkasu (20g) - eshop: 54g
Olej
Okonomi omáčka - eshop: 300g
Aosa - eshop: 12g
Katsuobushi (bonito) - eshop: 80g, 40g
Majonéza - eshop: 50g, 130g, 20 x 6g


Příprava:

Zelí nakrouháme najemno, a nasypeme do větší misky.



Přidáme další ingredience. (mouku, tenkasu, vejce, vodu)





Vše promícháme.



Rozpálíme pánev střední velikosti (20cm) a smažíme polovinu dávky těsta. Asi tři minuty na každé straně. (případně méně, a průběžně kontrolujeme, ať se to nepřipálí ^_^) Výsledná placka by měla mít asi dvojnásobnou tloušťku klasického bramboráku. Ve fázi smažení také můžeme přidat třeba pár plátků slaniny.







Vzniklé placky potřeme okonomi omáčkou, posypeme kořením aosa, katsuobushi, a ozdobíme majonézou.







Dobrou chuť. ^_^